⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (3)

  • Al ruim enige tijd geef ik mijn paard glucosamine om verdere problemen aan zijn gewrichten te voorkomen. Eerder al had ik goede ervaringen met het toedienen van het homeopatische middel "Beweging" van Homeocare, maar dit is slechts symptoombestrijding. Met het toedienen van glucosamine dacht ik ook de oorzaak aan te pakken. Ik lees op de website van GlucoHorse echter dat de dosering die ik geef (die al hoger was dan het gemiddelde dure product, nl. 1500 mg) veel te weinig is om effect te kunnen hebben. Ik wil wel overgaan op glucohorse, maar ga nooit over één nacht ijs. Op internet vond ik het volgende : "Het is wetenschappelijk bewezen, dat glucosamine insuline resistentie kan veroorzaken of verergeren. Blijkbaar heeft het een negatieve werking op de insuline receptoren. Glucosamine does not cause a glucose spike. The problem is that it interacts with insulin receptors in a way that prevents them from becoming activated. Another problem is that, like hyperglycemia, it activates the hexosamine pathways. Activation of the hexosamine pathway by glucosamine in vivo induces insulin resistance in multiple insulin sensitive tissues. Dat is dus de reden, dat glucosamine voor i.r paarden niet goed is. Niet omdat het veel suiker bevat."

    Mijn vraag is nu: Hoe weet ik of mijn paard niet insuline resistent wordt van het toedienen van glucosamine in zo'n hoge dosering? Hebben jullie daar onderzoek naar gedaan, naar deze en andere effecten van het lang toedienen van glucosamine in zo'n hoge dosering?

    Met dank voor het antwoord en groet,
    Miranda (Bosschenhoofd, NL)

    Hallo Miranda,

    We kunnen je metéén gerust stellen. Glucosamine veroorzaakt helemaal geen insuline resistentie, ook niet in de dosering die door GlucoHorse wordt aanbevolen. Het klopt dat op het internet verhalen circuleren die net het omgekeerde suggereren. Die verhalen zijn gebaseerd op één onderzoek waar in een rat-model gigantische hoeveelheden glucosamine per infuus werden toegediend. Onder die omstandigheden bleek dat de insuline-sensitiviteit inderdaad verminderde, maar dat heeft absoluut niets te maken met een normale dosering van 8.800 mg/dag bij een volwassen paard. Bij het toedienen van een normale dosering glucosamine werd wetenschappelijk herhaaldelijk aangetoond dat de werking van insuline niet verstoord wordt, ook niet bij langdurig gebruik.

    Op deze link kun je twee interessante stukken vinden, met een overzicht van het bestaand onderzoek. Laat je niet misleiden door de titel van het eerste stuk. De conclusie is wel degelijk dat het gebruik van glucosamine geen enkele invloed heeft op het ontstaan van suikerziekte. Integendeel, een studie die in 2005 werd gepubliceerd kwam tot de vaststelling dat glucosamine net een beschermend effect heeft tegenover atherosclerosis (bloedvatvernauwing, in de volksmond aderverkalking), één van de belangrijkste problemen bij diabetes. Een link naar die studie kun je hier vinden.

    Kortom, het verhaal dat glucosamine diabetes zou veroorzaken is een urban legend. Wel is het juist dat er de afgelopen jaren meer en meer insuline-resistentie bij paarden wordt vastgesteld. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat een aantal paarden in verhouding weinig ruwvoer, en sterk geconcentreerde hoeveelheden krachtvoer worden gevoederd. Het spijsverteringsstelsel van het paard is daar niet op voorzien.

    Het is trouwens goed om de zaak even in perspectief te plaatsen. Een gemiddelde warmbloed krijgt per dag zo'n 3 tot 4 kilogram krachtvoer, aangevuld met zo'n 15 tot 20 kg ruwvoer. In vergelijking met de hoeveelheid glucose die een paard op die manier verwerkt, verdwijnt een dosis van 8.6 gram glucosamine in het niets.

    met vriendelijke groeten,
    GH Team

  • Beste...

    Ik vraag me af wat de hoge dosering glucosamine in jullie product doet met de ingewanden/lever/nieren van het paard ?? Is er iets bekend over bijwerkingen ?? Ik ken namelijk een aantal volwassenen in mijn omgeving die zelf glucosamine gebruikten ivm gewrichtsproblemen en die zijn ermee gestopt omdat ze er maag-darmklachten van kregen dus; hoe zit dat bij paarden??? Kan het een langdurige tijd worden gegegeven ?? Alvast hartelijk dank, ik heb enkele andere producten met Glucosamine vergeleken en daar zit inderdaad veel minder mg Gluco in, zeker niet de 7000mg die jullie adviseren.

    Groet, Martin (Baarn, NL)

    Hallo Martin,

    glucosamine is op zich een zeer veilig product. Het werd bij mensen uitgebreid over lange periodes getest, zonder dat daarbij enige negatieve bijwerking werd vastgesteld.

    Het klopt dat bij personen die daar gevoelig voor zijn uitzonderlijk maag-darmklachten kunnen voorkomen. Alleen, het gaat dan om milde klachten, die onschuldig zijn van aard. Voor de persoon zelf kan dat (erg) vervelend zijn, maar er wordt geen enkele schade toegebracht aan het maag-darm kanaal. Bij paarden werden dergelijke problemen bij ons weten nog nooit vastgesteld, wat natuurlijk niet betekent dat het nooit ofte nimmer zou kunnen voorvallen.

    De dosering van 7.800 mg per dag is niet overdreven hoog, maar de gangbare therapeutische dosis, omgerekend naar het metabolisme en het gewicht van een volwassen rijpaard. Veel glucosamine-supplementen voor paarden zijn te laag gedoseerd, en dat verklaart trouwens waarom ze weinig of geen effect hebben. De therapeutische dosis kun je zien als een soort drempel waar je overheen moet, om werkelijk resultaat te zien.

    Met vriendelijke groeten,
    GH Team.