⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (22)

  • Goedemorgen,

    Hierbij de volgende vraag : mijn pony van 30 (nog zeer levendig en vitaal!) heeft ∗∗∗∗∗∗∗artrose en ∗∗∗∗∗∗∗∗artritis. Mijn dierenarts beveelt Glucosamine Compleet aan als natuurlijke oplossing, om in ons geval vooral de pijn te bestrijden. Uw product is anders van samenstelling dan Glucosamine Compleet (hier zitten oa meer verschillende bestanddelen in). Kunt u mij argumenten geven om mijn dierenarts ervan te overtuigen dat ik Glucohorse zou moeten gebruiken i.p.v. Glucosamine Compleet (waar hij veel positieve ervaring mee heeft) ? Graag krijg ik een reactie van u.

    Met vriendelijke groet, Karin

    Beste Karin,

    Hierbij in een paar punten een antwoord op je vraag.

    Te laag gedoseerd
    Glucosamine Compleet werd in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik bij honden. Pas sinds kort is er ook een versie voor pony's en paarden op de markt. Het product voor honden is correct, en zelfs vrij hoog gedoseerd. Vandaar waarschijnlijk de positieve ervaringen van je dierenarts. Voor pony's en paarden daarentegen ligt de dosering veel te laag. Voor pony's bijvoorbeeld wordt een startdosis van 2 maatschepjes per dag, en een onderhoudsdosis van 1 maatschepje per dag aanbevolen. Het idee van een start- en een onderhoudsdosis is op zich al nonsens, maar laten we dat maar even vergeten. Wat betekenen de maatschepjes in concrete cijfers ? Een maatschepje Glucosamine Compleet weegt op zich wel 7 gram, maar bevat niet meer dan 711 mg glucosaminesulfaat. De aanbevolen startdosis levert dus circa 1.4 gram glucosaminesulfaat/dag, terwijl je met de onderhoudsdosis niet verder komt dan 0.7 gram glucosaminesulfaat/dag. Dat zijn doseringen die aangepast zijn voor honden, maar bij pony's in de verste verte de therapeutische drempel niet halen. De correcte dagdosis glucosaminesulfaat voor een pony van bv. 350 kg bedraagt nl. 5 gram ! (of omgerekend 1 maatschepje GlucoHorse)

    Nutteloze ingrediënten
    Naast vulstof (61% !), bevat Glucosamine Compleet Paard nog een aantal andere ingrediënten zoals chondroïtine, msm, diverse mineralen, en duivelsklauw. Met alle respect, maar het gaat hier in hoofdzaak om etiketversiering. Over chondroïtine kun je eventueel nog twijfelen, maar van msm werd herhaaldelijk wetenschappelijk aangetoond dat het geen effect heeft. Mineralen zijn natuurlijk belangrijk, maar bij een goede voeding en een normale leefomgeving hebben pony's en paarden geen extra mineralen nodig. Duivelsklauw tenslotte wordt aangeboden als een pijnstiller, hoewel dat eerder twijfelachtig is. Wél werd aangetoond dat duivelsklauw contracties van de baarmoeder kan veroorzaken, en dus niet mag gebruikt worden bij drachtige merries.

    Prijs
    ∗∗∗∗∗∗∗artrose is een chronische aandoening. De prijs/kwaliteit verhouding van een product is dan ook niet zonder belang. Bij de ondersteuning van een pony kost Glucosamine Compleet (startdosis) 89,75 euro/kg of circa 57 euro/maand. Diezelfde ondersteuning kost met GlucoHorse (48 x 1 maatschepje) 18,75 euro/maand, met dien verstande dat GlucoHorse ook nog eens veel hoger gedoseerd is. Het verschil hoeft geen verdere uitleg.

    Tot daar de vergelijking tussen Glucosamine Compleet Paard en GlucoHorse. In ieder geval nog veel geluk gewenst met je pony, GH Team

  • Hallo,

    mijn paard is 13 jaar geleden hoefbevangen geweest, ze heeft het daarna nooit meer gehad. Ze heeft wel een sinker. Het was dus echt heel erg en het is ook een wonder dat we nog zover gekomen zijn. Nu is ze 19 jaar en heeft lichte ∗∗∗∗spat en ik denk ook ∗∗∗∗∗∗∗artrose. In het begin van het rijden is ze wat stijf en ook heeft ze last van koud weer. Nu wil ik glucohorse gaan geven maar is er absoluut geen risico ivm hoefbevangenheid ?

    Mvgr, Marissa

    Beste Marissa,

    ik kan je metéén gerust stellen. Er bestaat geen enkele link tussen het gebruik van glucosamine en hoefbevangenheid. Met andere woorden, je kunt zonder enig probleem GlucoHorse gebruiken bij je paard.

    Het klopt dat er op het internet verhalen circuleren die suggereren dat glucosamine insulineresistentie in de hand zou werken, wat dan weer met hoefbevangenheid in verband zou kunnen staan. Die verhalen zijn gebaseerd op één onderzoek waar ratten per infuus (!) gigantische hoeveelheden glucosamine kregen toegediend. Onder die omstandigheden bleek dat de insuline-sensitiviteit inderdaad verminderde, maar dat heeft absoluut niets te maken met een normale dosering van 8.800 mg/dag bij een volwassen paard. Bij het toedienen van een normale dosering glucosamine werd herhaaldelijk aangetoond dat de werking van insuline niet verstoord wordt, ook niet bij langdurig gebruik. Integendeel, een studie die in 2005 werd gepubliceerd kwam tot de vaststelling dat glucosamine net een beschermend effect heeft tegenover atherosclerosis (bloedvatvernauwing, in de volksmond aderverkalking), één van de belangrijkste problemen bij diabetes.

    Kortom, GlucoHorse is volkomen veilig, ook bij paarden met een voorgeschiedenis van hoefbevangenheid.Nog veel succes gewenst, GH Team