⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (42)

  • Beste,

    Ik heb enkele vragen over GlucoHorse. Als eerste wil ik zeggen dat ik ruim de tijd genomen heb om de hele site te lezen met informatie en de verhalen van mensen die het product gebruiken. Ik geloof normaal niet zo in voedingssupplementen maar omdat mijn paard nu met een probleem zit ben ik mij toch wat gaan informeren en heb de mogelijkheden bekeken. Ik heb uiteindelijk woensdag 3 potten GlucoHorse besteld, om te proberen. Maar nu zit ik nog met een vraagje.

    Ik zal misschien eerst de situatie eens uitleggen. Twee weken geleden begon mijn paard licht onregelmatig te lopen bij het inrijden. (hij is 6 jaar en wordt dressuurmatig gereden) Na 10 minuten was het weg. Gedurende die week werd het stilaan erger tot hij bij het begin duidelijk mankte links vooraan. Ik heb hem dan 1 week gestapt en ontstekingsremmers gegeven. Na deze week mankte hij al wel minder. We zijn deze week naar de kliniek geweest. Daar bleek dat hij licht last had in beide voorhoeven. Op röntgen foto's was niets te zien dus waarschijnlijk geen ∗∗∗∗∗∗ of ∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗. Wilden we het echt weten, was een MRI onderzoek nodig. Dat hebben we niet gedaan aangezien dat wel veel kost. We weten dus dat het probleem zich bevindt in beide voorhoeven. Maar daar kan van alles mislopen. Het advies was 4 weken rust maar ik mag wel gaan wandelen en hij mag op de weide.

    Ik weet niet of het de oorzaak kan zijn (dierenarts zegt van niet), maar hij is sinds 1 maand vooraan beslagen. Vroeger nooit. Daarom ga ik zijn ijzers er weer laten afhalen om te kijken of het verschil maakt op termijn. Ik wilde een aantal dingen proberen waaronder ook een supplement. Daarmee dacht ik dat dit wel geen kwaad kon, maar denken jullie dat het ook kan werken? Dat is waarschijnlijk moeilijk te zeggen aangezien we niet exact weten wat het probleem is ?

    Ik had gehoord van iemand dat het goed zou zijn om een kuur MSM aan mijn paard te geven tijdens zijn herstel. Deze stof schijnt ook goed te zijn voor de hoeven en ontstekingsremmend. Ik weet dat er in veel voedingssupplementen allerlei dingen zitten waarvan er te weinig in zit om effect te hebben. Daarom dacht ik er aan om een pot puur MSM te geven (ik zag dit op de website Pharmahorse). Jullie zeggen dat MSM een stof is die niet werkt, maar kan het misschien zijn dat deze stof wel werkt bij het gebruik van zo'n puur supplement ?

    Wat denken jullie hiervan? Kan dit in combinatie genomen worden met GlucoHorse ? Ik hoop dat jullie een degelijke onderbouwde uitleg kunnen geven hiervoor. Ik wil gewoon dat mijn paard na 4 weken weer goed loopt.

    Met vriendelijke groeten,

    Anke (Bonheiden)

    Dag Anke,

    dank voor het vertrouwen in GlucoHorse. Je hebt een aantal vragen, en die zullen we naar goed vermogen proberen te beantwoorden.

    Laten we maar beginnen bij je paard. Kort samengevat gaat het om een hengst/ruin van zes jaar. Voorheen heeft hij altijd blootvoets gelopen, een maand terug zijn er vooraan ijzers onder gezet. Veertien dagen later begon hij licht onregelmatig te lopen bij het inrijden. Dat probleem werd over de loop van een week erger, tot hij links vooraan duidelijk kreupel was. Röntgenfoto's laten niets bijzonders zien, maar volgens de kliniek heeft je paard last in beide voorvoeten.

    Op het eerste zicht hebben de problemen te maken met het beslag. Nemen we dat aan, dan zijn er twee mogelijkheden. Ofwel gaat het om een relatief onschuldige vorm van overbelasting, ofwel is er meer aan de hand. In het tweede geval kunnen de structuren rondom het hoefgewricht (ligamenten, pezen) beschadigd zijn. De röntgenfoto's zijn goed, wat betekent dat het gewricht zelf waarschijnlijk niet geraakt is.

    Hoefijzers hebben een serieuze impact op de beweging. Afhankelijk van de maat en de dikte kan een ijzer gemakkelijk 500 gram wegen. Je kunt het vergelijken met een mens die gewoon is om op sportschoenen te lopen, en van de ene op de andere dag overstapt op zware bergschoenen. Met als enig verschil dat ijzers 24 op 24 uur blijven liggen, wat de impact des te groter maakt.

    Waarschijnlijk hebben de ijzers voor een vorm van overbelasting gezorgd, met als gevolg dat het hoefgewricht en/of de structuren rondom dat gewricht geïrriteerd en ontstoken zijn geraakt. Dat brengt pijn met zich mee, en je paard is eerst onregelmatig en uiteindelijk kreupel gaan lopen. Het beeld verbeterde met ontstekingsremmers.

    Zoals je zelf al aangaf is het een goed idee om de ijzers er weer af te halen. Daarna zal rust (weidegang, niets meer) voor beterschap moeten zorgen. Het is goed om te bedenken dat het zijn tijd zal duren voor het hele systeem opnieuw hersteld is. Ik ben bang dat je voor volledig herstel toch op een maand of twee tot drie moet rekenen.

    Daarnaast is het mogelijk dat er meer speelt dan alleen een reactie op het gewicht van de ijzers. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een verrekking van de collaterale ligamenten. Het is moeilijk om dit soort problemen in beeld te brengen, en inderdaad, een MRI is erg duur. Gelukkig zijn er gespecialiseerde dierenartsen die ook met echografie problemen aan ligamenten en pezen kunnen vaststellen. Ook dat is vrij duur, maar het is niet te vergelijken met de kost van een MRI. Kortom, als je paard niet herstelt zoals verwacht, zou ik toch willen adviseren om zo'n onderzoek te laten uitvoeren.

    Zal GlucoHorse helpen bij het herstel ? Ongetwijfeld wél. Glucosamine verbetert namelijk de kwaliteit van de synoviale vloeistof. Die synoviale vloeistof zorgt voor smering van de bewegende systemen in het onderbeen. Smering van het hoefgewricht, maar ook smering van de buigpees en de hoefkatrol. Hoe beter die smering is, hoe minder irritatie er onstaat, en hoe sneller de ontsteking kan wegtrekken.

    Daarnaast moeten we het nog even over Msm hebben, ofwel methylsulfonylmethaan. Je kunt Msm samen met GlucoHorse gebruiken, maar dat heeft weinig zin. Msm heeft namelijk geen enkel therapeutisch effect.

    Msm wordt afgeleid van Dmso (Dimethyl sulfoxide). Dmso is een industrieel oplosmiddel, dat gemaakt wordt uit het afval van de papierindustrie.

    Op het internet wordt Msm aangeboden als een middel tegen de meest uitéénlopende ziektes, inclusief haaruitval, buikkramp, snurken, allergie, diabetes, Alzheimers, psoriasis tot en met kanker. Op zich is dat een duidelijk teken dat er iets niet klopt. Geen enkel middel kan tegen zoveel verschillende aandoeningen effect hebben.

    Voor ieder supplement bestaat er links of rechts wel een studie die positieve resultaten laat zien. Dat zal voor Msm ook het geval zijn, maar op zich betekent dat niet zoveel. De vraag is of verdere studies uitgevoerd door andere wetenschappers verbonden aan andere centra die resultaten bevestigen. Voor Msm valt die toets negatief uit.

    In 2011 werd aan de universiteit van Southampton een meta-analyse uitgevoerd naar het effect van Dmso en Msm bij de behandeling van ∗∗∗∗∗∗. Bij een meta-analyse worden eerst alle bestaande onderzoeken ivm een bepaald middel opgezocht. Vervolgens wordt bekeken welke onderzoeken methodologisch voldoende kwaliteit hebben, en tenslotte worden de resultaten van die onderzoeken statistisch gecombineerd. Op die manier kunnen wetenschappers een algemene conclusie maken, gebaseerd op de huidige medische kennis. In Southampton kwam men tot de vaststelling dat het effect van Msm noch statistisch noch klinisch relevant was. "Current evidence suggests Dmso and Msm are not cilinically effective in the reduction of pain in the treatment of OA".  Met andere woorden, Msm is niet in staat om de pijn bij ∗∗∗∗∗∗ te verminderen. Hier een link naar dat onderzoek : link.

    Kijk je daarentegen naar glucosamine, dan vind je onder andere een meta-analyse die werd uitgevoerd aan de universiteit van Aberdeen. In deze studie formuleren de onderzoekers de volgende conclusie : "There was evidence that glucosamine sulphate shows some clinical effectiveness in the treatment of OA of the knee.(...) For other preparations, the evidence base was less consistent (chondroitin) or absent (glucosamine hydrochloride)". Kort samengevat, er is bewijs dat glucosaminesulfaat klinisch werkzaam is bij de behandeling van ∗∗∗∗∗∗. Voor stoffen als chondroïtine en glucosaminehydrochloride is dat bewijs minder duidelijk of afwezig. Hier een link naar het onderzoek : link (pdf-bestand).

    Verkopers op het internet suggereren regelmatig dat Msm zou werken als een bron van zwavel. Dat zou dan een therapeutisch effect kunnen verklaren. Dat verhaal klopt echter niet. Zwavel is belangrijk voor de conditie van bindweefsels, in het bijzonder haar en nagels, maar een tekort aan zwavel komt bij een normale voeding nooit voor. En jawel, Msm is inderdaad een zwavelverbinding, maar enige betekenis heeft dat niet, want de zwavel in Msm wordt niet of nauwelijks door het lichaam opgenomen. Bij een proef met Guinese biggetjes, die Msm kregen waarvan het zwavel-bestanddeel radioactief gemarkeerd was, bleek dat nauwelijks 1% van de zwavel werkelijk werd opgenomen. Werd de hoeveelheid Msm verdubbeld, dan steeg de opgenomen hoeveelheid zwavel maar met 0.3%. Kortom, in werkelijkheid is Msm niet in staat om voor het lichaam bruikbare zwavel aan te leveren. Hier een link naar het onderzoek : link.

    Zwavel wordt nagenoeg uitsluitend opgenomen via zwavelhoudende aminozuren (methionine en cysteïne). Een tekort kan dan ook alleen worden opgelost door extra methionine en cysteïne te voeren. Maar zoals gezegd komt zo'n tekort bij paarden zo goed als nooit voor, onder andere omdat methionine en cysteïne ruim aanwezig zijn in haver en andere granen.

    Om af te sluiten nog één opmerking over Msm. Over het algemeen wordt aangenomen dat Msm veilig is in het gebruik. Onderzoek heeft echter aangetoond dat Msm de bloed-hersenbarrière doorbreekt, en zich opstapelt in de hersenen (link). Zelfs als de stof daar verder niet actief is, blijft dat toch een verontrustend idee.

    Dit is een lang verhaal geworden, maar ik hoop dat je hiermee geholpen bent.

    Met vriendelijke groeten,

    GH Team