⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (4)

 • Lief GH-team,

  Ik vind jullie research helemaal te gek. Dat heb ik zelf ook eerst gedaan want ik ben niet zo'n supplementen-freak. Zelf slik ik Glucon Combi sinds enkele maanden. En het helpt ECHT!!!! Ik heb 2 paarden in nationale dressuursport. Mijn volbloed is keihard op de benen en 15 jaar oud. Nu moeten we heeeel veeel pirouettewerk doen en series rijden 4 en 3-ers. Omdat ze vrij heet is en met een enkelvoudige wissel al 2 jaar gepaniekt heeft, rij ik korte reprises, afwisselende oefeningen en veel stappen tussendoor. Echter het mocht niet baten. Ze heeft sinds 2 dagen een opgelopen pees LV (haar van nature bolle kant) en is echt kreupel. We gaan morgen naar de clinic voor een echo om zeker te weten of het een pees is.

  Mijn andere paard 1 niveau lager is nu ook echt aan het "werk". Werkpirouette en meer changementen (galop-werk). Zij heeft RV (bolle kant) een opgelopen pees. Hetzelfde symptoom op dezelfde plaats. Zij is gelukkig nog niet onregelmatig en na paar maal afspuiten/koelen is het na 2 dagen niet belasten weer weg. Het is dus duidelijk dat we nog voorzichtiger tewerk moeten gaan. Ik heb ook getwijfeld aan het Cavalor-voer dat we nu geven ipv Pavo-voer. Weten jullie hier iets over??? Nu heeft mijn vriendin mij naar jullie webpage verwezen. Ik zou 2 potten van haar kunnen overnemen voor mijn paard. Hoe weten jullie nu of de dosering voor een paard juist is? Voor een mens is het 1.500 mg/dg, maar ik heb wel eens gehoord, dat paarden gevoeliger zijn voor sommige stoffen en je niet klakkeloos de dosering van een mens mag vermenigvuldigen naar rato het lichaamsgewicht.

  Ik hoop dat jullie mijn vragen kunnen beantwoorden, want ik wil er alles aan doen om mijn paardjes heel te houden.

  groetjes, Sylvia (NL).

  Hallo Sylvia,

  twee paarden die nationaal dressuur lopen, dan ben je echt wel serieus bezig. En dan is het ook niet meer dan logisch dat je je paarden graag wil heel houden.

  Om maar eens met je laatste vraag te beginnen, de dosering wordt berekend aan de hand van een wetenschappelijke formule, die steunt op de Wet van Kleiber. Zoals je zelf al zei, je kunt niet zonder meer de dosering van een mens verrekenen naar het lichaamsgewicht van een paard. Een paard heeft namelijk in verhouding een veel lagere metabolische snelheid, wat natuurlijk een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de correcte dosering. Hoe dan ook, de werkzame dosis ligt voor een volwassen rijpaard (550-600 kg) op 7.500 mg. zuiver glucosaminesulfaat per dag.

  Dat je nu Cavalor gebruikt ipv Pavo, mag in principe geen verschil uitmaken. Maar goed, als je daarover twijfelt, is het natuurlijk een kleine moeite om terug te schakelen.

  Bij paarden met gevoelige pezen is het verder erg belangrijk om veel afwisseling te houden in het werk. Niets is slechter voor pezen dan alsmaar dezelfde, monotone arbeid te moeten verrichten (bv. langdurig stappen, of langdurig draven). Op die manier gaan namelijk constant dezelfde trillingen door het onderbeen, wat ter hoogte van de pezen 'vermoeidheids"-blessures kan veroorzaken (stressfractuur).

  Hete paarden moet je dan weer veel vertrouwen geven. Het is daarbij belangrijk om eventuele problemen voorwaarts, en niet terug op te lossen, maar dat weet jij natuurlijk ook heel goed.

  Nog veel succes gewenst,
  GH Team