⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (29)

  • Goedendag,

    Ik heb een 15 jarige paintmerrie met hoefkatrol 3de fase volgens de paardenkliniek in Garijp. Deze adviseerde othopedisch beslag. Toen is ze ook op ijzers gekomen. Al geruime tijd ( 2 jaar) gebruik ik Naf Superflex in combinatie met duivelsklauw. Soms gaat het een tijdje goed, maar soms loopt ze ook weer slecht. Ook op hoefijzers heeft ze goed gelopen, maar soms weer slecht. Haar probleem is dus sterk wisselend. Het paard wordt alleen recreatief gebruikt. Maakt dan een tocht van 2 tot 3 uur. Drie weken terug heb ik een tocht gemaakt van Appelscha naar Diever en twee dagen later weer terug. Dit ging niet erg slecht, maar op de terugweg kwam een ijzer los te zitten. Thuis heeft de hoefsmid de ijzers er afgehaald en nu proberen we weer zonder. Ik ben nl. geen voorstander van ijzers. Eergister heb ik haar opgezadeld en gereden. Ze was zeer gevoelig en we zijn maar weer huiswaarts gegaan. Er zijn heel wat smeermiddeltjes voor paarden, en ik ben op zoek naar het product dat maakt dat mijn paard en ik weer lekker op pad kunnen. Jullie kunnen ook niks garanderen. Maar net zoals Artigold, iedereen heeft er goede berichten over. Graag ontvang ik van jullie een reactie op deze mail met een advies wat ik het beste kan doen voor mijn paard.

    Vr. groeten, Jaap (Noardburgum)

    Beste Jaap,

    dat een paard met HKO fase 3 tochten maakt van 2 tot 3 uur, is op zich al zeer bijzonder. Het betekent dat de wil om door te gaan nog altijd royaal aanwezig is. Hoefijzers hebben voor- en nadelen, maar dat ze het natuurlijk hoefmechanisme beperken, daar bestaat eigenlijk geen discussie meer over. Het is dan ook verstandig om een paard met HKO blootsvoets te laten lopen, voor zover dat tenminste praktisch haalbaar is.

    Wat de supplementen betreft, Naf Superflex (zowel de vloeibare als de poedervorm) is in zijn onderhoudsdosis te laag gedoseerd. Daarenboven is het werkzaam bestanddeel glucosamine HCl, terwijl onderzoek heeft aangetoond dat glucosaminesulfaat beter wordt opgenomen. Artigold zal ongetwijfeld een goed product zijn, maar aan 84 euro/maand is het eigenlijk niet betaalbaar, zeker niet bij een chronische aandoening als HKO<.

    Ons advies ? Hou je merrie blootsvoets, hou je merrie beredeneerd in beweging, en voer GlucoHorse. GlucoHorse bevat glucosaminesulfaat, het is voldoende hoog gedoseerd, en het blijft betaalbaar, ook op lange termijn.

    Nog veel succes gewenst, GH Team

  • Hallo Meneer/Mevrouw,

    op jullie site staat dat GlucoHorse het gewrichtskraakbeen beschermt. Kraakbeen is weinig doorbloed. Hoe kan Glucohorse dan het aangedane deel van het kraakbeen bereiken ?

    Met vriendelijke groet, Daisy

    Beste Daisy,

    kraakbeen bevat geen bloedvaten, en is dus eigenlijk helemaal niet doorbloed. Toch bereikt GlucoHorse het kraakbeen, en wel via de gewrichtsvloeistof. Rond het gewricht zit nl. een kapsel, met aan de binnenkant een membraam (vlies). Dat kapsel is gevuld met gewrichtsvloeistof, wat ook wel eens synovia of synoviaal vocht wordt genoemd. Gezonde gewrichtsvloeistof is helder, en heeft een hoge viscositeit (=stroperigheid).

    Gewrichtsvloeistof heeft twee functies. Het zorgt enerzijds voor smering van het gewricht, maar anderzijds ook voor de voeding van het kraakbeen. Hoe beter de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof, hoe beter het gewricht gesmeerd, en hoe beter het kraakbeen gevoed wordt. Dat is nu precies wat glucosamine (=GlucoHorse) doet. Het brengt allerhande stoffen aan, die de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof verbeteren, en op die manier zorgen voor een betere smering van het gewricht, en een betere voeding van het kraakbeen.

    Alleen, komt glucosamine ook werkelijk in de gewrichtsvloeistof terecht ? Jawel. Dat weten we met absolute zekerheid, omdat Canadese wetenschappers aan de universiteit van Montréal onderzocht hebben wat er gebeurt als je paarden oraal glucosamine toedient. De wetenschappers stelden vast dat er inderdaad glucosamine in het synoviaal vocht werd teruggevonden. Meer nog, was een gewricht ontstoken, dan vonden de onderzoekers een concentratie aan glucosamine die vier keer hoger lag dan in een gezond gewricht. Kortom, het lijkt erop dat het lichaam van een paard oraal toegediende glucosamine niet alleen gebruikt, maar die glucosamine ook nog eens bij voorkeur gebruikt in gewrichten die op de één of andere manier "ziek" zijn.

    Met vriendelijke groeten, GH Team

  • Hoi,

    Ik heb een vraag.. Op dit moment ben ik in een groot dillema met het volgende. Een aantal weken geleden is er bij mijn pony (20) jaar, na 10 jaar trouwe dienst aan de manege, artrose in één van haar achterbenen geconstateerd. Ik vroeg de dierenarts op dat moment of ik mijn pony (die nu al ruim 15 jaar op een manege staat) nog een fijne oude dag te geven op een weiland (waar een container staat indien ze wil schuilen) te brengen. Hij zei dat ik dat zou kunnen doen, maar dat het voor haar eigenlijk geen zin meer had en dat het toch nooit meer beter zou worden. Om deze constatie voor voor mezelf een plek te geven af te sluiten heb ik (5 weken geleden) besloten om haar nog 6 weken te geven en dan de knoop door te hakken, en haar in te laten slapen. Sindsdien loopt ze lekker op het land en staat ze s'nachts binnen. De eerste weken gingen erg moeizaam. Ze stond veel bij het hek omdat ze uit het land wilde. Dit komt mede doordat haar manegevriendjes naar binnen werden gehaald, en zij als enige in het land bleef staan. De laatste week gaat het steeds beter ze heeft het naar haar zin in het land, staat weer helemaal achteraan en komt zelfs in rengalop om me af gerend als ik haar roep. In stap zie je eigenlijk niet dat ze kreupel is, eerder stijf. Wanneer ze een nacht binnen heeft gestaan is ze dan ook even stijf als ze weer vrij kan bewegen.

    Wat moet ik nou doen? Is het volgens jullie nog het proberen waard om haar ergens op een landje te zetten waar ze dag en nacht buiten staat maar ook kan schuilen? Daarbij zou ik dan uiteraard glucohorse gaan voeren...

    Vriendelijke groet, Britt

    Beste Britt,

    artrose geneest niet, daar heeft je dierenarts gelijk in, maar zeker in een vroeg stadium kun je artrose nog goed onder controle krijgen, en de gevolgen tot een minimum beperken. Of, om het maar eens concreet te zeggen, er is geen enkele reden waarom je pony niet nog jaren nagenoeg zonder klachten op de wei zou kunnen lopen.

    Het is een goed idee om je pony dag en nacht in het land te laten lopen. Voor een pony is dat absoluut een natuurlijke en gezonde manier van leven, en met de container is er voldoende schuilmogelijkheid tegen wind en regen. Ook al loopt ze vrij in het land, toch is het daarnaast verstandig om je pony ook structureel wat beweging te geven. Twee tot drie keer per week een half uurtje longeren bijvoorbeeld (op een grote cirkel !), of regelmatig een rustige wandeling maken onder het zadel, voor zover dat natuurlijk allemaal praktisch te organiseren valt.

    GlucoHorse kun je daarbij gebruiken ter ondersteuning. Wat GlucoHorse doet, is de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof verbeteren. Daardoor worden de gewrichten als het ware beter "gesmeerd", zodat het paard of de pony gemakkelijker en minder stijf gaat bewegen. Daarnaast zorgt de betere kwaliteit van de gewrichtsvloeistof ook voor een betere voeding van het kraakbeen, wat dan weer voor gevolg heeft dat het kraakbeen beschermd wordt, en in betere conditie blijft.

    Op basis van het beeld dat jij schetst, en de ervaring die wij ondertussen hebben, denk ik dat jouw pony nog een heel fijne oude dag kan beleven. Alleen, dat is natuurlijk iets wat jij alleen zelf kunt inschatten en beslissen.

    Met vriendelijke groet, GH Team