⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (43)

  • Goedemorgen,

    Omdat mijn aandacht toch iedere keer naar jullie site blijft gaan (mede ook omdat ik mijn oudere paard in het verleden langdurig erop heeft gestaan) ga ik mijn vraag toch stellen.

    Mijn 11-jarige ruin van 1.75 Akay heeft last van op slot slaande knieëen. Nu weet ik dat hij sterker moet worden (door de nodige opstartproblemen van beide kanten zijn we nu pas "echt" aan rijden toe aan het komen). Nu gaat het al een stuk beter en tijdens het rijden heeft hij ook geen last, maar voornamelijk in het land of als hij net van stal komt. Eenmaal opgewarmd gaat het prima.

    Nu vraag ik misschien naar de bekende weg, maar zou glucohorse hem hierin wat kunnen ondersteunen? Het zorgt immers voor smering van de gewrichten. Ik weet dat het bij Akay niet meer helemaal weg zou gaan en wat mij betreft is opereren en doorsnijden van de kniebanden echt geen optie (hier heb ik al ervaring mee, er wordt op latere leeftijd vaak ook artrose ontwikkeld op die plek waardoor het paard alsnog ingeslapen moet worden).

    Als het hem zou helpen wat zou dan beter zijn, de rode of de groene?? Op de site haal ik namelijk het verschil er niet echt uit, ook in werking niet. Akay is geen makkelijke eter dus wellicht zou de appelaroma hem beter aan staan denk ik.

    Ik hoop iets van u te mogen horen, alvast bedankt voor de moeite.

    Met vriendelijke groet,
    Petra (Lopik)

    Beste Petra,

    fijn om nog eens van je te horen.

    Wat je vraag betreft, rechtstreeks zal GlucoHorse weinig kunnen doen voor Akay. Dat de knie op slot gaat (patella fixatie) heeft namelijk te maken met één van de ligamenten rond het kniegewricht, meestal de mediale band, die te slap is. De knieschijf blijft dan haken achter de binnenste rolkam, en blijft daar vastzitten.

    Dat de mediale band te slap is kun je ten dele opvangen door de spieren rondom het kniegewricht te versterken. Dat kan met aangepaste oefeningen, zoals bergop bewegen, bewegen in diep zand, en trekken van een last (bv. een tractorband). Deze oefeningen geven bij patella fixatie dikwijls goede resultaten, maar het is wel belangrijk om de training over lange tijd consequent te blijven volhouden. Daarnaast is het zo dat Akay elf jaar is, en eigenlijk voldoende bespiering zou moeten hebben. Maar goed, je geeft zelf aan dat Akay tot nog toe weinig echt gewerkt heeft, en het is dus best mogelijk dat de bespiering nog beter kan.

    Je hebt gelijk dat het chirurgisch doorsnijden van de mediale band op termijn geen goede oplossing is. Er bestaat echter nog een tweede ingreep, die regelmatig bij sportpaarden wordt toegepast. Daarbij wordt de knieband ingespoten met een irriterend middel. Als gevolg daarvan wordt er lokaal littekenweefsel gevormd. Littekenweefsel is veel minder elastisch dan het oorspronkelijk weefsel. Dat heeft dan weer voor gevolg dat het hele ligament aanspant en strakker gaat zitten. Op die manier wordt de oorzaak van patella fixatie uitgeschakeld.

    GlucoHorse kan bij een knie die op slot gaat niet rechtstreeks helpen, maar onrechtstreeks kan het wel een gunstig effect hebben. Bij paarden met patella fixatie krijgt het kniegewricht namelijk telkens opnieuw een forse klap. Er wordt dan ook regelmatig vervroegde slijtage en artrose vastgesteld. GlucoHorse kan dat soort problemen helpen voorkomen. Nog wat meer uitleg over GlucoHorse en patella fixatie vind je hier: link.

    Tenslotte nog iets over GlucoHorse Rood en Groen. Functioneel bestaat er geen enkel verschil. GlucoHorse Rood en Groen hebben precies dezelfde eigenschappen en precies dezelfde werking. Het enige verschil zit in de oorsprong van het product. GlucoHorse Rood bestaat uit glucosamine die afkomstig is van schaaldieren (klassieke glucosamine). GlucoHorse Groen daarentegen bestaat uit glucosamine die afkomstig is van gefermenteerde granen (vegetarische glucosamine). Hier nog wat meer uitleg: link.

    Als Akay vrij kieskeurig is, zou ik je toch adviseren om GlucoHorse Rood te gebruiken. Zoals gezegd, qua werking is er geen verschil, maar met Rood ben je zeker dat Akay de GlucoHorse goed zal opnemen.

    Ik hoop dat je hiermee wat verder bent.

    Met vriendelijke groeten,
    GH Team

  • Hallo,

    Ik heb 2 maand geleden een paard gekocht. Hij is een lieve man van 4 jaar en wij zijn erachter gekomen dat hij ernstige artrose> heeft aan beide kanten van het si gewricht. De dierenarts zegt dat ik beter niet meer kan rijden en adviseert euthansie. Ik zie veel ongemak bij mijn paard. Hij is niet kreupel maar heeft veel ongemak in stal bij stilstaan. Staat bijvoorbeeld wijdbeens. Hebben jullie dergelijke casus eerder gehoord en zo ja hebben jullie ook positieve ervaring met jullie product? Ik ben ten einde raad. Ik zie dat mijn vriend last heeft. Hij heeft wel toegestaan dat ik hem heb beleerd.

    Groet, Mirte

    Beste Mirte,

    problemen in de SI-regio komen bij paarden niet zo heel veel, maar toch af en toe voor. Het lijkt er trouwens op dat er de laatste jaren meer gevallen geconstateerd worden dan pakweg 15 jaar geleden.

    Het goed nieuws is dat SI-gewrichten synoviale gewrichten zijn, het zijn dus gewrichten die "gesmeerd" worden door gewrichtsvloeistof. GlucoHorse verbetert net de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof. Op die manier heeft GlucoHorse een positief effect op het functioneren van het gewricht. Dat is bij alle synoviale gewrichten, en dus ook bij de SI-gewrichten het geval.

    GlucoHorse zal je paard helpen, daar twijfel ik niet aan. Of dat ook genoeg zal zijn om hem helemaal goed te krijgen is moeilijk te voorspellen. Uiteindelijk kun je het alleen te weten komen door het te proberen.

    Je dierenarts adviseert euthanasie. Eerlijk gezegd vind ik dat zeer voorbarig. Bij een vierjarig paard, dat zelfs niet kreupel loopt, probeer je eerst alle andere mogelijkheden voor je aan euthanasie denkt. Persoonlijk geloof ik dat er met GlucoHorse een redelijke kans bestaat dat je paard opnieuw fit raakt.

    Het is goed om te begrijpen dat pijn in de SI-regio zelden alleen met artrose te maken heeft. Pijn in de SI-regio kan namelijk meerdere oorzaken hebben:

    -artrose van één of beide SI-gewrichten,
    -gehele of gedeeltelijke ontwrichting van één of beide SI-gewrichten,
    -ontsteking, beschadiging of scheuren in de ligamenten die de SI-gewrichten met het bekken verbinden,
    -ontsteking, beschadiging of scheuren in de grote spieren die over de SI-gewrichten en het bekken heen liggen.

    In de praktijk is het zo dat er maar zelden één duidelijke oorzaak is. Meestal komen een aantal problemen samen voor. Je moet je voorstellen dat het hele bekken-gebied een systeem is met verschillende structuren, die allemaal hun eigen functie hebben en hun eigen werk doen. Als één onderdeel minder goed werkt raakt een tweede onderdeel overbelast. Als dat tweede onderdeel begint te haperen komt een derde structuur onder druk. Uiteindelijk loopt het hele systeem in het honderd.

    Een paard kan bijvoorbeeld terzelfdertijd artrose hebben in een SI-gewricht, scheurtjes in de ligamenten, én een ontsteking in de grote spieren. Al die zaken samen veroorzaken pijn, en om de pijn weg te nemen moeten ook alle oorzaken worden aangepakt.

    Wat kun je concreet doen voor je paard ? Een aantal ingrepen kunnen een paard met pijn in de SI-regio helpen :

    -GlucoHorse voeren => artrose afremmen, SI-gewricht tot rust brengen.
    -Gedurende korte tijd ontstekingsremmers toedienen (Metacam, Equioxx) => ontstekingen in de ligamenten en/of spieren bestrijden.
    -Iedere dag masseren => grote spieren over de rug en de achterhand ontspannen.
    -Weidegang of vrij bewegen in paddock.
    -Voeren met een brok of muesli die ruim voldoende eiwit bevat => spieropbouw bevorderen.

    Daarnaast bestaan er specifieke oefeningen (o.a. stappen over cavaletti's) die paarden met SI-problemen kunnen helpen. Hierover kun je best overleggen met een dierenarts of een fysiotherapeut.

    Wat hierboven staat is alleen maar een advies. Uiteindelijk moet je natuurlijk zelf beslissen wat je wil doen. Hoe dan ook, ik hoop dat je hiermee geholpen bent.

    Veel succes gewenst,
    GH Team