⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (28)

  • Hallo mensen van GlucoHorse.,

    Ik heb ook nog een vraag. Bij onze merrie van 11 jaar is deze week een forse halsfacet gewrichtsartrose geconstateerd bij in totaal 4 gewrichten. Nu lees ik alle verhalen van gebruikers van glucohorse. Ik zou het ook graag willen proberen en wil graag weten wanneer je resultaat kunt merken. Na hoeveel tijd begint het te werken ? En zal ons paard er ook nog baat bij kunnen hebben? Ze loopt M2 dressuur en met rijden hebben we nooit iets gemerkt. We zijn heel erg geschrokken van de diagnose en zijn bang dat we ons paard kwijt raken en dat we haar op den duur in moeten laten slapen. We willen haar niet kwijt!

    Met vr. Groet, Janny.

    Beste Janny,

    laat ik je metéén geruststellen. Er is geen reden om te panikeren, en aan inslapen hoef je absoluut niet te denken. Er zijn wel meer paarden met artrose aan de facetgewrichtjes van de hals, maar met een goed management, en ondersteuning dmv GlucoHorse, kan dat probleem in de meeste gevallen goed tot prima worden opgevangen. Het is daarbij een groot pluspunt dat je merrie bij het rijden blijkbaar geen last heeft. Dat betekent namelijk dat de gewrichtjes functioneel nog geen belemmerende factor vormen, ook al is er, dat neem ik tenminste aan, op de rx-en duidelijke schade merkbaar. Het is nu belangrijk om verdere schade te voorkomen, en de gewrichtjes zo goed mogelijk te beschermen en te laten functioneren.

    Daarbij zal GlucoHorse je merrie zeker helpen. Ook facetgewrichtjes zijn synoviale gewrichten, wat betekent dat het gewrichtje gevat zit in een kapsel met gewrichtsvocht. Glucosaminesulfaat verhoogt de kwaliteit van dat gewrichtsvocht, zodat bij wijze van spreken de smering van het gewrichtje sterk wordt verbeterd. Op die manier verdwijnt geleidelijk de irritatie, en metéén ook de pijn bij het bewegen. Verdere afbraak van kraakbeen wordt daarmee stopgezet. Na verloop van tijd zou volgens bepaalde onderzoeken ook het kraakbeen zich enigszins herstellen, al gaat het daarbij waarschijnlijk om de vorming van littekenweefsel, dat de rol van het oorspronkelijke kraakbeen overneemt.

    Hoe snel GlucoHorse werkt, hangt af van de aanwezige schade, en varieert daarnaast individueel van paard tot paard. We hebben gevallen meegemaakt waar al na tien dagen effect te zien was, maar doorgaans duurt het één tot twee maand voor er een duidelijke verbetering optreedt. Die verbetering blijft zich trouwens meestal over meerdere maanden doorzetten.

    Even terzijde, het is belangrijk om GlucoHorse consequent te blijven voeren. Een dagje overslaan is op zich geen probleem, maar dikwijls zien we het gebeuren dat een artrosepaard op GlucoHorse goed functioneert, zo goed zelfs dat mensen gaandeweg vergeten om GlucoHorse te blijven voeren. Op die manier krijg je natuurlijk vroeg of laat een terugval.

    Wat het management betreft, ik zou je willen aanraden om je merrie tijdens de training regelmatig voorwaarts-neerwaarts te rijden, net zoals je dat met een jong paard zou doen. Betekent niet dat je geen verzameld werk zou mogen doen, integendeel, zolang je maar voor afwisseling met ontspannen voorwaarts-neerwaarts zorgt.

    En tenslotte nog dit, heel veel paarden op GlucoHorse presteren perfect in competitie, en ik zie geen enkele reden waarom jouw merrie dat niet zou doen.

    Nog veel succes gewenst, GH Team

  • Beste,

    Ik ga deze week starten met het toedienen van glucosamine sulfaat (deze week besteld bij jullie). Mijn paard staat reeds gedurende een 3-tal weken rechts vooraan mank. Bij de eerste diagnose dacht de DA aan artrose, doch na verder onderzoek (anesthesie) lijkt de DA eerder te denken aan hoefkatrolontsteking. Momenteel dien ik een ontstekingsremmer toe (reeds een 3-tal weken), doch met weinig resultaat. Mijn vraag is nu of glucosamine indien het hoefkatrolontsteking zou zijn, kan bijdragen tot verbetering of herstel waardoor de normale training terug kan opgenomen worden. Ter informatie, paard is 11 jaar oud en wordt 3 maal per week dressuurmatig gereden. Heeft ook bijna dagelijks weidegang.

    Mvg, Gino

    Beste Gino,

    eerst en vooral excuses voor de late reactie. Het is hier al weken erg druk, vandaar.

    Wat uw vraag betreft, er bestaat een verband tussen hoefkatrolontsteking (HKO) en artrose, meer bepaald artrose van het straalbeen. Het is zo dat we bij HKO artrose van het straalbeen zien, waarbij het straalbeen overmatige slijtage vertoont, soms cystes, en soms abnormale botwoekering, dat laatste doorgaans aan beide uiteinden van het straalbeen.

    Over het straalbeen loopt een pees, met name de diepe buigpees. Het straalbeen is bedekt met een dun laagje kraakbeen, dat in principe mooi glad moet zijn. Als gevolg van de artrose is het straalbeen bij HKO echter rafelig en ruw. Dat heeft dan weer voor gevolg dat de pees geïrriteerd, en uiteindelijk chronisch ontstoken raakt. Het is net die chronische, niet-bacteriële ontsteking die pijn veroorzaakt, en het paard kreupel doet lopen.

    Hoe kan GlucoHorse daarbij helpen ? Tussen de diepe buigpees en het straalbeen ligt een slijmbeurs, die gewrichtsvloeistof bevat. GlucoHorse kan (en zal) een paard met HKO helpen, in die zin dat het de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof verbetert, wat voor een betere smering zorgt. De pees kan dan gemakkelijker over het straalbeen heen en weer glijden, en op die manier zullen de irritatie, en de ontstekingsreacties gaandeweg verminderen.

    Kortom, ook als er sprake is van HKO, zal uw paard baat hebben bij GlucoHorse. In hoeverre dat voldoende zal zijn om uw paard recht te laten lopen, en ook recht te houden in training, is echter moeilijk te voorspellen. Het effect verschilt van paard tot paard, en hangt voor een stuk af van de ernst van de reeds aanwezige schade. In de praktijk hebben een aantal klanten hun paard met HKO met succes met GlucoHorse behandeld.

    Nog iets over de diagnose. Uw dierenarts denkt aan hoefkatrolontsteking nav geleidingsanesthesie, het zgn. uitverdoven. Alleen, uitverdoven is niet overdreven betrouwbaar bij het stellen van een diagnose. Bij uitverdoven wordt de digitale zenuw (dat is de zenuw die de hele ondervoet bedient) telkens iets hoger verdoofd. Meestal begint een dierenarts met een verdoving aan weerskanten van de hiel (palmaire digitale zenuw). Traditioneel werd aangenomen dat hiermee één derde van de voet, met name het achterste derde, werd verdoofd. Dat is precies het gebied waar het hoefkatrolsysteem ligt. Als een kreupel paard recht liep na uitverdoven, werd dan ook aangenomen dat het om hoefkatrolontsteking ging. Onderzoek heeft echter aangetoond dat met een verdoving aan weerszijden van de hiel, nagenoeg de volledige voet wordt verdoofd. Met andere woorden, niet alleen het hoefkatrolgebied, maar ook het hoefbeen, en het hoefbeengewricht. Daar komt nog bij dat in de ondervoet een aantal banden en ligamentjes liggen, die stuk voor stuk een belangrijke rol spelen bij de beweging van het paard. Deze structuren worden dikwijls over het hoofd gezien, maar ze kunnen net zo goed kreupelheid veroorzaken, en worden bij anesthesie even goed verdoofd.

    Kortom, het is erg moeilijk om met klassiek uitverdoven een duidelijke diagnose stellen. HKO kan alleen met zekerheid worden vastgesteld als het klinisch beeld klopt, én als er op Rx-en duidelijke schade aan het straalbeen kan worden vastgesteld.

    Over kreupelheden van de ondervoet in het algemeen, en HKO in het bijzonder is nog veel meer te vertellen, maar laten we het hier maar afronden. In ieder geval veel succes gewenst, GH Team