⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (21)

 • Hallo,

  Ik heb een haflingermerrie die onlangs 5 jaar geworden is. Ik rijd haar nu 2 jaar en ze heeft nooit ergens last van gehad tot het laatst van mei dit jaar. Ze werd kreupel aan haar rechtervoorbeen. Na een 3 tal weken met stalrust te hebben gesukkeld wilde ik foto's laten maken van haar rechter voorbeen (want daar zat duidelijk het probleem). de foto's zijn gemaakt maar daar was niets op te zien. De dierenarts heeft toen het been van onderuit verdoofd om te kijken waar de pijn zat. De pijn bleek onder de kogel te zitten. Diagnose: ontsteking van het hoefgewricht. Daar is ze toen voor behandeld. Er is een injectie gegeven rechtstreeks in het hoefgewricht om de steriele ontsteking te remmen/stoppen. Dit medicijn zou 6 weken werkzaam zijn. En jawel er zijn inmiddels 7 weken voorbij en ik constateer weer dezelfde problemen. Daarbij is het rechtervoorbeen wat dik net boven de kogel. Ik heb haar nu 2 dagen op stalrust staan en koel het been 2 maal daag 10-15 minuten. Denken jullie dat glucohorse een product is wat bij mijn paard past? Heeft ze de symptomen waar het product iets aan kan doen? Ik verneem het graag van jullie.

  Alvast bedankt. MVG, Esther

  Beste Esther,

  erg jammer dat je Haflinger-merrie problemen heeft. Wat de ontsteking van het hoefgewricht betreft, er bestaan twee mogelijke oorzaken.

  Overbelasting van het hoefgewricht.
  Lijkt op het eerste zicht niet erg waarschijnlijk. Je merrie heeft drie weken stalrust gehad, zonder directe beterschap. Bij overbelasting had je na drie weken stalrust een positief effect moeten zien. Toch kun je overbelasting niet helemaal uitsluiten. Overbelasting heeft nl. niet altijd met zware arbeid te maken. Ook het gewicht heeft zijn belang. Het is verstandig om goed in de gaten te houden dat je paard geen overgewicht heeft. Robuuste rassen, zoals de Haflinger, komen van nature gemakkelijker aan. X aantal kilo's teveel brengen extra belasting met zich mee, en dat moet je natuurlijk zoveel mogelijk proberen te vermijden. Daarnaast speelt ook de vorm van de voet, en evt. het beslag een rol. Een paardenvoet mag geen te lange teen hebben, en moet goed rond, met een duidelijke opzet bekapt of beslaan worden. Op die manier kan de voet landen op de hiel (zoals het hoort), en met een minimum aan belasting afrollen over de teen.

  Beginnende artrose.
  Op de foto's van je merrie was niets te zien, maar dat betekent nog niet dat er geen artrose aanwezig kan zijn. Artrose wordt pas zichtbaar op rx beelden in een vrij gevorderd stadium, nl. op het moment dat de gewrichtsspleet al duidelijk vernauwd is, en er hier en daar botwoekeringen ontstaan. Het is met andere woorden perfect mogelijk dat er bij je merrie sprake is van beginnende artrose, ook al is daar op de foto's nog niets van te merken.

  Hoe dan ook, voor het inzetten van GlucoHorse maakt de onderliggende oorzaak weinig verschil. Zowel bij overbelasting, als bij beginnende artrose, ontstaat er een steriele ontsteking, die zeer snel chronisch wordt. Bij zo'n chronische ontsteking produceert het lichaam extra gewrichtsvloeistof, wat de zwelling verklaart. Probleem, die extra gewrichtsvloeistof heeft weinig kwaliteit. Gezonde gewrichtsvloeistof hoort stroperig en helder te zijn. Bij ontstekingen daarentegen zien we dat de gewrichtsvloeistof licht geel en waterig is.

  Hoe werkt GlucoHorse ? Wel, glucosamine brengt bouwstoffen aan (proteoglycanen en glycosaminoglycanen) die de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof sterk helpen verbeteren. Wat is het gevolg ? De viscositeit van de gewrichtsvloeistof verhoogt. Dat zorgt voor een betere smering van het gewricht, minder irritatie, en uiteindelijk ook minder ontstekingsreacties.

  Dat glucosamine de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof verbetert, heeft nog een tweede pluspunt. Gewrichtskraakbeen heeft geen bloedvaten. Het wordt uitsluitend van voeding voorzien via de gewrichtsvloeistof. Naarmate de samenstelling van de gewrichtsvloeistof verbetert, verbetert ook de voeding van het kraakbeen. Dat zorgt dan weer voor een betere bescherming tegen slijtage/artrose. Kortom, het blijft natuurlijk moeilijk om de situatie van op afstand te beoordelen, maar wij denken dat je merrie wel degelijk baat zal hebben bij GlucoHorse.

  We hopen dat je hiermee iets geholpen bent. In ieder geval nog veel succes gewenst, GH Team

 • Hoi,

  Is het nodig om glucohorse iedere dag toe te dienen? Ons paard krijgt op de pensionstal geen krachtvoer, alleen hooi, gras, wortels, appels en bieten. 's winters wordt hij na arbeid wel bijgevoerd. We zijn niet in staat om iedere dag naar ons paard toe te gaan om bij te voeren. Hoe is de werkzaamheid van glucohorse als het niet iedere dag maar zeg zo'n 3-4 x per week wordt gegeven? Zijn daar gegevens over?

  Met vriendelijke groeten, Suzanne

  Beste Suzanne,

  in principe is GlucoHorse bedoeld om iedere dag te voeren, maar 3 tot 4 keer per week is natuurlijk veel beter dan helemaal niets. Ook met 3 tot 4 keer GlucoHorse per week zul je een positief effect zien. Eventueel kun je dan de dosering iets verhogen tot 2 maatschepjes per beurt.

  Nog veel succes gewenst, GH Team

 • Hallo,

  Mijn Shetlandpony lust GlucoHorse niet als ik het poeder over droog voer doe. Met slobber lukt het wel. Mag ik GlucoHorse in slobber doen ? Of gaat de werkzaamheid dan verloren ?

  Met vriendelijke groeten, Djamilla.

  Beste Djamilla,

  je kunt GlucoHorse zonder enig probleem in slobber gebruiken. De werkzaamheid blijft precies hetzelfde. Alleen is het verstandig om eerst de slobber te maken, en GlucoHorse pas met de slobber te vermengen op het moment dat die handwarm is, en klaar voor het gebruik.

  Nog veel geluk met je pony, GH Team