Goedenmorgen,
Ik heb interesse in uw product maar heb toch nog een vraagje. Is het eventueel ook geschikt voor een paard met regelmatig terugkerende bolspat ? Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Vriendelijke groet, Mirjam
Beste Mirjam,
of een paard met bolspat baat heeft bij GlucoHorse, hangt grotendeels van de onderliggende oorzaak af. Zoals je weet is bolspat een overvulling van het spronggewricht, wat eigenlijk betekent dat er teveel gewrichtsvocht wordt geproduceerd. Het gewricht gaat dan ahw opzwellen, en het hele gewrichtskapsel zet uit. In principe zorgt gewrichtsvloeistof (synoviaal vocht) voor de smering van een gewricht. Overproductie ontstaat meestal omdat er in het gewricht iets niet honderd procent lekker loopt. In beweging krijg je dan irritatie, wat uiteindelijk tot chronische ontstekingen leidt. Het lichaam probeert die irritatie weg te werken door meer gewrichtsvloeistof aan te maken, wat dan weer voor een betere smering zou moeten zorgen. Jammer genoeg is dat zelden voldoende om de irritatie helemaal uit te schakelen. Daarenboven is de extra gewrichtsvloeistof dikwijls van matige tot slechte kwaliteit (waterachtig ipv stroperig).
Irritatie in het spronggewricht kan meerdere oorzaken hebben. Als het om OCD gaat, met losse botfragmentjes in het gewricht, kan alleen een operatie écht helpen. Glucosamine zal dan wel enig effect hebben, maar nooit voldoende om de problemen werkelijk op te lossen. Wordt de irritatie daarentegen door "gewone" artrose veroorzaakt, zoals dat bij bolspat dikwijls het geval is, of door een andere factor, zoals een afwijkende beenstand bv., of een toevallig trauma, dan bestaat er een goede kans dat het effect van glucosamine krachtig genoeg is om de irritatie op te vangen, of zelfs volledig te elimineren.
Kort samengevat, wordt de bolspat veroorzaakt door OCD, dan zal GlucoHorse weinig of geen baat brengen. Bij andere oorzaken (artrose, beenstanden, toevallig trauma, enz.) heb je met GlucoHorse wel een goede kans op beterschap.
Ik hoop dat je hiermee geholpen bent. Nog veel succes gewenst, GH Team
Hallo,
Ik heb de site gedeeltelijk doorgelezen maar ben eigenlijk nog steeds benieuwd of dit product ook voor mijn paard zal werken ? Ik heb een paard wat van zichzelf niet ruim loopt en alles behalve ondertreedt met de achterhand. Daarnaast maakt hij om de 3 of 4 passen knak geluiden vanuit de benen, dit wel meestal omste beurten en elke keer in een ander been. Mijn paard kan niet verruimen en word door sommige instructies al uitgemaakt voor probleem paard. Terwijl hij alle zijwaarse oefeningen zoals wijken, schouderbinnenwaarts etc goed oppakt. Dus mijn vraag is, is dit een effectief middel om het knakken te verminderen en zijn passen groter te kunnen krijgen en dan vooral ook soepeler ? En is er ook een manier om dit product uit te proberen? En na hoeveel tijd geeft het product pas effect ?
Groetjes, Maxime
Beste Maxime,
dat je paard niet groot beweegt, en moeite heeft met verruimen, is absoluut geen reden om te panikeren. Er zijn maar weinig paarden die van nature spectaculair bewegen, en het is trouwens zeer de vraag of dat echt wel wenselijk is. Paarden die op jonge(re) leeftijd zeer ruim bewegen hebben later dikwijls problemen met zwaardere oefeningen zoals pirouettes, (serie) wissels, en eventueel piaffe. Dat je paard een probleemdier zou zijn, omdat verruimen hem (voor het ogenblik) niet zo makkelijk afgaat, sorry hoor, maar dat is flauwe kul.
Veel belangrijker is de vraag of je paard correct en tactmatig loopt. Ieder paard maakt wel eens een tactfoutje, maar net bij paarden die extra groot bewegen zie je om de haverklap tactfouten, zodat de beweging in zijn geheel er chaotisch uitziet. Normaal of klein bewegen kan met gerichte training drastisch verbeteren, maar tactfouten zijn heel erg moeilijk te corrigeren.
Welke gerichte training ? Voor we het daarover hebben moet je absoluut zeker zijn dat er geen medische problemen bestaan, en je paard zich honderd procent correct beweegt. Dat kun je best controleren op de harde bodem. Neem je paard aan de longe, zowel linksom als rechtsom, en maak de volte gaandeweg kleiner, tot de cirkel extreem klein wordt. Bekijk je paard heel kritisch. Blijft het regelmatig en correct bewegen ? Ja ? Dan kun je aan de slag.
Het is de bedoeling dat het achterbeen actiever, dieper en sterker wordt gebruikt. Hiervoor bestaan een aantal specifieke oefeningen.
Overgangen rijden. Bv. Stappen op de korte zijde, aandraven na de wending, draven op de lange zijde, overgang naar stap voor de wending, stappen op de korte zijde, opnieuw aandraven na de wending, enz. Het is de bedoeling dat je mooie, vloeiende overgangen rijdt, en je paard telkens pittig en vinnig aandraaft. Ook prima geschikt om je paard scherp voor het been te houden. Zodra jij met je been komt, moet hij reageren. Let wel, dit is fysisch behoorlijk zwaar voor het paard. Naarmate het beter lukt, kun je ook overgangen maken van arbeidsdraf naar middendraf, van draf naar galop, of zelfs van stap naar galop. Zorg voor variatie. Probeer de plaats waar je de overgang maakt regelmatig te veranderen.
In-uitjes springen. Lijkt misschien vreemd voor een dressuurpaard, maar is een fantastische oefening om het achterbeen te activeren. Drie sprongetjes na elkaar, niet hoger dan 60 cm. In-uit, of eventueel tussen de tweede en derde hindernis één enkele galoppas. Zet de afstanden vrij tot zelfs extra kort, zodat je paard echt zijn achterbeen moet buigen en gebruiken.
Bergop bewegen. Ideaal om de hele bespiering van lendenen en achterhand sterker te maken. Geen heuvels of oplopende weggetjes in je omgeving ? Je paard leren trekken is een uitstekend alternatief. Doe dit in overleg met je instructeur, of iemand die verstand heeft van zaken.
En nu iets meer over GlucoHorse. Zal GlucoHorse je paard ruimer, en met meer souplesse laten bewegen ? Jawel, je zult wel degelijk beterschap zien, maar dat mag in principe het grote verschil niet maken. Echte verbetering is een zaak van tijd, training, en geduld. Waar ik me echter wel zorgen over maak, is het knakkend geluid in de benen. Dat kan perfect onschuldig zijn, maar in onze ervaring heeft zo'n gekraak toch dikwijls met beginnende artrose te maken. Dat zou het 'niet kunnen verruimen' eventueel toch voor een stuk kunnen verklaren. In die optiek is het verstandig om je paard GlucoHorse te geven, maar dat is natuurlijk een vrijblijvend advies.
Dit is een lang verhaal geworden, en ik hoop dan ook dat je er verder mee kunt. Met vriendelijke groet, GH Team