⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (5)

 • Beste,

  ik heb een 19 jarige merrie die een beetje stijf aan 't worden is op haar achterbenen. Als ik begin te rijden zakt ze altijd weg. Zou dit product een oplossing zijn ??? Graag wat meer info.

  M vr gr, Jeannette (Nieuwkerken-Waas, B)

  Mevrouw,

  GlucoHorse is ideaal voor een geval zoals u dat schetst. Wat er gebeurt bij beginnende slijtage en artrose is dat de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof vermindert, en het gewrichtskraakbeen beschadigd raakt. Indien er niet wordt ingegrepen is dat een vicieuze cirkel die alsmaar verder gaat.

  GlucoHorse brengt bepaalde bouwstoffen (GAG's) aan die de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof gevoelig verbeteren. Op die manier wordt het gewricht beter "gesmeerd", en wordt het kraakbeen opnieuw beter gevoed, zodat het zich enigszins kan herstellen, en verdere schade wordt tegengegaan. In de praktijk zien we dat paarden met slijtage en artrose die GlucoHorse krijgen na verloop van tijd beter en minder stijf gaan bewegen. De tijd nodig om een respons op GlucoHorse te zien, varieert van paard tot paard, maar gemiddeld moet u ongeveer op één tot twee maand rekenen.

  vriendelijke groeten,
  GH Team

 • Geacht GH Team,

  Ik heb de volgende vraag aan u. Bij mijn paard is in mei acute spat aan allebei haar benen ondekt, bij haar linker been is haar sprongewricht al volledig dicht gegroeid en als het goed is nu een half jaar later bij haar rechter been ook. Nu loopt mijn haflinger niet kreupel erop alleen sommige dagen wat stijfer dan de ander. Maar overal lees ik dat dit soort voedingssuplement alleen helpt bij paarden die nog geen dicht gegroeid gewricht hebben, is dat zo en kan mijn paard niet minder stijf worden van dit supplement? Of zou dit supplement wel degelijk mijn paard kunnen helpen?

  Met vriendelijke groet, Anne (NL)

  Hallo Anne,

  laat ik je eerst maar gerust stellen. GlucoHorse wel degelijk voor ondersteuning zorgen. Een kort woordje uitleg.

  Spat is een aandoening waarvan we de ins en outs nog lang niet allemaal kennen. Er bestaat een vorm met botwoekering, en een vorm met botoplossing. Jouw paard heeft een vorm met botwoekering, en waarschijnlijk nog vrij agressief ook, aangezien de gewrichtsspleet nu al (na een kleine zes maand) is dichtgegroeid.

  Zolang het proces van dichtgroeien nog aan de gang is, heeft het geen zin om een paard GlucoHorse (glucosamine) te geven. Glucosamine beschermt het kraakbeen, en bestrijdt de chronische ontsteking die bij spat typisch voorkomt. Dat klinkt positief, maar in dit stadium is het net de bedoeling dat de ontsteking en de botwoekering vrij spel krijgen, zodat de gewrichtsspleet zo snel mogelijk kan dichtgroeien. Eén keer dat dichtgroeien voltooid is, kom je in een heel andere situatie terecht.

  Het spronggewricht is namelijk een samengesteld gewricht, dat eigenlijk uit drie verschillende gewrichten bestaat. Bij spat krijgen de twee onderste gewrichtjes met botwoekering te maken. Het zijn dan ook die twee onderste gewrichtjes die na verloop van tijd aan elkaar (kunnen) groeien. Dat is erg jammer, maar het hoeft geen ramp te zijn, omdat ook bij een gezond paard de onderste gewrichtjes weinig of niet bewegen. Als het achterbeen buigt en articuleert, dan gebeurt dat in hoofdzaak door de werking van het bovenste spronggewricht, het gewricht tussen het schenkelbeen en het katrolbeen.

  Dat laatste verklaart metéén waarom paarden met spat zich toch nog vrij goed kunnen bewegen, één keer de onderste gewrichtjes zijn dichtgegroeid. Alleen, op dat moment is het natuurlijk van groot belang dat het bovenste spronggewricht in zo goed mogelijke conditie blijft. Kijk, als gevolg van de spat zal je paard achter hoe dan ook iets minder gemakkelijk bewegen. Dat is gewoon zo, maar als het bovenste spronggewricht optimaal functioneert, kun je dat negatief effect tot een minimum beperken.

  De rest van het verhaal kun je wel raden. Het bovenste spronggewricht moet in optimale conditie blijven, en precies op dat punt kan GlucoHorse je paard echt helpen. GlucoHorse verbetert de samenstelling van de gewrichtvloeistof, verhoogt de viscositeit, 'smeert' het gewricht, en verbetert de voeding van het kraakbeen. Na verloop van tijd zul je merken dat je paard zich minder stijf, gemakkelijker, en ruimer gaat bewegen. Dat gebeurt geleidelijk, maar is duidelijk merkbaar.

  Dit is een lang verhaal geworden. Kort samengevat : GlucoHorse kan paarden met spat wel degelijk helpen. Bij paarden met botoplossing vanaf dag één, bij paarden met botwoekering van zodra de onderste gewrichten zijn dichtgegroeid.

  nog veel succes gewenst met je paard,
  GH Team