⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (26)

  • Geachte heer, mevrouw,

    Ik heb een merrie van 26 jaar. Ze heeft al jaren artrose in haar voorbeen. Dusdanig dat we met een pijnstillend homeopatisch product haar naar volle tevredenheid de winter door hebben geholpen. Maar na wat blessures aan haar benen wil het dit jaar niet zo vlotten en loopt ze over het algemeen erg stijf. Vooral nu de grond erg droog is. Ik heb het idee dat ook de artrose steeds verder vordert. Maar helpt Glucohorse dan nog wel? Mij is altijd verteld dat glucosamine tot een bepaald punt helpt en het daarna eigenlijk geen zin meer heeft. Dat het gewrichtskraakbeen zodanig weg is, dat aanmaak eigenlijk niet meer voldoende gaat helpen. Ik hoor u in uw reacties ook telkens over beginnende &artrose. Maar helpt het ook in verder gevorderde artrose ?

    Renate

    Beste Renate,

    glucosamine helpt wel degelijk bij gevorderde artrose, al kan het langer duren voor je duidelijk effect ziet. Geen enkel middel kan artrose genezen. Ook glucosamine kan dat niet. Wat doet glucosamine dan wel ?

    In eerste instantie verbetert glucosamine de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar het is buitengewoon belangrijk. Gezonde gewrichtsvloeistof is dik en stroperig. Bij paarden met artrose daarentegen is de gewrichtsvloeistof veel minder visceus, zelfs waterachtig, zodat zowel smering als vering van het gewricht verloren gaan. Krijgt een paard glucosamine, dan kan het lichaam opnieuw gewrichtsvloeistof van betere kwaliteit aanmaken. Die betere gewrichtsvloeistof zorgt voor een betere smering, en dat heeft dan weer voor gevolg dat stukje bij beetje de irritatie vermindert, de ontstekingsactiviteit afneemt, en de pijn (tot op zekere hoogte) verdwijnt. Eén keer het gewricht tot rust is gekomen, zorgt de glucosamine voor een betere voeding van het kraakbeen. Dat stopt de alsmaar verder gaande gewrichtsbeschadiging, die typisch is bij artrose.

    Dat verhaal klopt voor paarden met beginnende artrose, maar het gaat net zo goed op bij paarden met gevorderde artrose. Pas als het kraakbeen volledig is weggesleten, en het bot werkelijk op bot scharniert, heeft glucosamine geen zin meer. Alleen, was dat het geval, dan zou uw merrie nu niet stijf, maar wel stok- en stokkreupel zijn.

    Kortom, het heeft wel degelijk zin om uw merrie alsnog glucosamine te voeren. GlucoHorse is geen wondermiddel, maar het zal de levenskwaliteit van uw paard ongetwijfeld verbeteren. Ik hoop dat één en ander hiermee wat duidelijker is.

    Met vriendelijke groeten, GH Team