⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (36)

  • Goedemiddag,

    Een aantal maanden geleden heb ik bij jullie een aanvraag gedaan of het goed was om mijn arabische merrie van 21 (in febr wordt zij 22) preventief Glucohorse te voeren. Zij heeft, ondanks haar leeftijd, niet veel last van kwalen en loopt altijd nog heel goed. Ze werd alleen, nu ze wat ouder werd, wel wat stijver en duurde het langer voordat ik haar los gereden had. Ik ben nu bezig met mijn 3e pot Glucohorse, maar bij de 2e pot begon ik al veranderingen op te merken. Ik heb haar snel los gereden en ze dartelt en draaft door de bak heen. In het begin denk je: hey wat is ze lekker los, zou het aan de Glucohorse te danken zijn? Je twijfelt of het toeval is of niet. Maar dit kan geen toeval zijn, ik weet zeker dat de Glucohorse zijn bijdrage grotendeels levert! Ze loopt namelijk al een te lange periode nadat ik Glucohorse ben gaan geven, echt heel goed. Het is lang geleden dat ze zo goed gelopen heeft. Ook al had ik niet het idee dat ze het nodig had, toch bemerk ik verbeteringen en ben ik erg blij dat ik het ben gaan gebruiken. Ik blijf zeker het product gebruiken, vooral omdat ik bemerk dat de resultaten boven verwachtingen zijn.

    Ontzettend bedankt, ik wens jullie een goede jaarwisseling toe en heel veel succes met Glucohorse. Met vriendelijke groet, Lucille

    Beste Lucille,

    hartelijk dank voor je reactie. Heel fijn dat je merrie het zo goed doet met GlucoHorse. Dat is altijd prettig om te horen.

    Met vriendelijke groet, GH Team

  • Geachte heer/mevrouw,

    Eerst mijn complimenten voor jullie website. In de wirwar van supplementen in 'glucosamineland', bieden jullie een helder overzicht. Heel fijn! Dan mijn vragen:

    1) Mijn paard heeft beginnende spat (achterste deel is al vergroeid, maar we weten niet in welk tijdsbestek dit plaats gevonden heeft, laatste foto's waren 3 jaar geleden, toen alles nog goed), weet ik sinds een paar weken. Verder heeft hij artrose in zijn kogel (ribbelig botoppervlak) en de pees die aanhecht op het sesambeentje, is verbeend. Ook voor op zijn hoefbeen zat een plekje artrose. Alles aan zijn achterbenen. Wat mij en mijn veearts betreft zeker een kandidaat voor glucosamine.

    Dat dat kon helpen, weet ik al heel lang, daarom krijgt hij al 2 jaar een supplement, maar, zo blijkt dus, in VEEL te lage dosering, heeft hij dus maar weinig aan gehad, denk ik. Zonde... Nu is mijn vraag: is het nu dan wel verstandig om glucosamine te geven ivm de spat die aan het vergroeien is? Aan de andere kant is het voor zijn pezen, banden en andere artroseplekken wel weer fijn, dus ik neig naar wel en geef het nu ook. Momenteel krijgt hij buut en daardoor weten we dat hij erg veel pijn moet hebben gehad. Hij leeft helemaal op, nu hij geen pijn heeft. Ik geef nu een supplement dat ik van de veearts gekregen heb (ik woon in Duitsland) en hij krijgt nu als tijdelijke hoge begindosis 10 000 mg glucosamine p/d. Ik weet niet of het HCL of Sulfaat is. Dit supplement is echter heel duur en ik ben dus op zoek naar een goedkoper alternatief, want hij zal het de rest van zijn leven nodig hebben. Niet dat hij nog veel moet. De laatste maanden wandelen we en rijden we korte rondjes buiten, net wat hij kan/wil, soms beetje gymnastiek voor de soepelheid. Het hoeft niet veel meer te worden, maar ik vind het belangrijk dat hij pijnvrij kan leven en beetje rustig bewegen helpt daar wel bij. Hij is bijna 17 en heeft flink gewerkt in zijn leven, dus het is mooi geweest. Pijnvrij pre-pensioen gun ik hem wel. Hij moet pijnvrij in zijn loopstal en wei kunnen staan en ik hoop dat de glucosamine hem dan nog een redelijk prettig pensioen kan bieden.

    2) Kunnen jullie ook naar Duitsland leveren en zo ja, wat zijn dan de verzendkosten?

    3) We hebben ook een oudere hond. Zij krijgt ook al jaren een gluco/chondro middeltje. Weten jullie ook wat de juiste dosering voor een hond zou zijn, want ik vermoed nu dat de hond ook een te lage dosering heeft gehad. Hondje weegt 26 kg. Zou jullie supplement ook voor een hond geschikt zijn, maar dan met bijv. een kwart/half schepje ofzo? Hebben jullie daar al ervaringen mee? Alvast bedankt voor het antwoord!

    Met vriendelijke groeten, S.

    Beste S.,

    bedankt voor het compliment. We doen ons best om zo volledig mogelijke informatie aan te bieden, en het is altijd prettig als mensen dat appreciëren. Over naar je vragen.

    Spat
    Zoals je ongetwijfeld weet is spat het gevolg van een ontsteking in het spronggewricht. Dat spronggewricht is eigenlijk een samengesteld gewricht, dat uit meerdere gewrichten bestaat. Bovenaan zit een fors gewricht tussen het schenkel- en het katrolbeen (talocruraal gewricht), dat op zijn eentje voor 95% van de beweging zorgt. Onderaan zitten drie kleinere gewrichtjes (proximaal en distaal intertarsaal gewricht, en het tarso-metatarsaal gewricht). Het lijken wel schijfjes die tegen elkaar liggen. Bij spat zijn het precies de kleine gewrichtjes die geïrriteerd en ontstoken raken, en na verloop van tijd met botwoekering (en/of botoplossing) te maken krijgen. Zoals je weet heeft dat voor gevolg dat uiteindelijk twee of meer van die kleine gewrichtjes gaan fuseren, zeg maar aan elkaar groeien. Klinkt verschrikkelijk, maar voor een paard met spat is het in de meeste gevallen een goede zaak. Er gaat weinig beweeglijkheid verloren, en de ervaring leert dat na het fuseren de ontstekingsactiviteit in de meeste gevallen grotendeels tot volledig uitdooft. Met het verdwijnen van de ontsteking verdwijnt ook gaandeweg de pijn. Het paard zal zich misschien iets korter en stijver bewegen, maar wel regelmatig.

    Wij adviseren om GlucoHorse niet te gebruiken zolang de ontsteking duidelijk actief is, en de onderste gewrichtjes aan het vergroeien zijn. Dat klinkt misschien vreemd, maar GlucoHorse vermindert de irritatie en remt de ontsteking, terwijl het in dat stadium net de bedoeling is dat de ontsteking volop kan woekeren, zodat de gewrichtsspleet zo snel mogelijk dichtgroeit. Eén keer de gewrichtjes gefuseerd zijn, kom je in een andere situatie terecht. Op dat moment is het zaak om de beweeglijkheid die nog rest zoveel mogelijk te activeren en te beschermen, en daar kan GlucoHorse wél een positieve rol in spelen.

    Wat je nu doet met je paard, hem in beweging houden tot aan de grenzen die hij zelf aangeeft, dat is qua management perfect. Alleen is het best mogelijk dat hij met GlucoHorse die grenzen weet te verleggen, zodat er toch wat meer inzit dan een paar simpele rondjes buiten. Maar goed, dat zul je ongetwijfeld zelf aanvoelen.

    Verzending
    Wat de verzending betreft, we hebben vrij veel klanten die in Duitsland wonen, maar de meesten gebruiken een Nederlands leveradres. [In Duitsland zelf leveren kan natuurlijk ook, maar jammer genoeg moeten we dan 7 euro verzendingskosten aanrekenen. In dat geval kun je best een mail sturen naar bestelling@glucohorse.com, met je naam en volledig adres, en het aantal potten dat je graag wil bestellen. Je krijgt dan een manuele bevestiging, met alle betalingsgegevens en een ordernummer.] *Deze informatie is ondertussen achterhaald. Leveren in Duitsland gebeurt aan dezelfde voorwaarden en kosten als in Nederland en België.

    Oudere Hond
    Jawel, we hebben ervaring met het gebruik van GlucoHorse bij honden. Paardenmensen zijn dikwijls ook hondenliefhebbers, en veel klanten kwamen al eerder op het idee dat ze hun hond net zo goed met GlucoHorse kunnen behandelen. Dat werkt trouwens perfect. Wat de dosering betreft, voor een hond van 26 kg heb je dagelijks anderhalve gram GlucoHorse nodig. Dat komt neer op één afgestreken koffielepeltje.

    Fenylbutazone
    Even terzijde, nog een opmerking over het gebruik van buut. Buut (fenylbutazone) is een krachtige, maar ook een vrij tot zeer agressieve ontstekingsremmer. Agressief in de zin dat het problemen kan veroorzaken met het spijsverteringsstelsel (maagzweren), de nieren, en de lever. Het is natuurlijk iets wat je zelf moet beslissen, in samenspraak met je dierenarts, maar bij gebruik op langere termijn zou ik toch willen aanraden om buut te vervangen door Metacam of Equioxx. Net als buut zijn Metacam en Equioxx ontstekingsremmers, maar dan wel COX-2 blokkers. COX-2 blokkers hebben ook hun nadelen, maar zijn minder agressief, en dus veiliger dan fenylbutazone. Equioxx is de meest recente, en waarschijnlijk ook de beste ontstekingsremmer voor paarden op de markt. Metacam (meloxicam) komt uit de humane geneeskunde, maar Equioxx (firocoxib) werd specifiek voor paarden ontwikkeld. Enig probleem, de prijs. Equioxx wordt verkocht in een tube met orale pasta. De bedoeling is om één tube per dag te geven, maar zo'n tube wordt verkocht aan 10 tot 12 euro. Dat is dus werkelijk belachelijk duur. Gelukkig bestaat er een manier om relatief goedkoop aan Equioxx te komen. Exact hetzelfde middel is namelijk ook voor honden op de markt, onder de merknaam Previcox. Previcox wordt verkocht in de vorm van tabletten van 227 mg. Eén vierde van zo'n tablet is voldoende om een paard van 560 kg. te behandelen. Dat klinkt nogal vreemd, maar honden metaboliseren het middel veel sneller, zodat ze een veel hogere dosering nodig hebben. De tabletten kosten iets van 60 euro voor 30 stuks. Wel receptplichtig, je dierenarts moet dus willen meewerken om dit achterpoortje te openen.

    Dit is een lang verhaal geworden, maar ik hoop dat je hiermee geholpen bent. Nog veel geluk met je paard, GH Team