⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (25)

 • Hallo,

  Bij mijn paard is artrose in de halswervels geconstateerd. Is glucohorse hier voor te gebruiken? (aangezien wervels geen kraakbeen hebben). Alvast bedankt voor uw reaktie.

  Vriendelijke groet, Gaby

  Beste Gaby,

  wervels bestaan dan wel uit bot (been), maar de tussenwervelschijven bestaan uit een gel-achtige kern, gevat in een ring van vlezelig kraakbeen. Als zich artrose in de wervels voordoet, dan heeft dat vrijwel altijd met de tussenwervelschijven te maken. Die schijven gedragen zich nl. als het gewrichtskraakbeen in een 'gewoon' gewricht.

  Kortom, ook bij artrose van de halswervels heeft het wel degelijk zin om GlucoHorse te gebruiken.

  Nog veel succes gewenst, GH Team

 • Hallo Glucohorse,

  Naar mijn weten heeft een paard helemaal geen tussenwervelschijven, dus ook geen kraakbeen tussen de wervellichamen. Kunt u mij verwijzen naar literatuur waaruit blijkt dat dit wel het geval is?

  Vriendelijke groeten, Gaby

  Beste Gaby,

  de wervelkolom bestaat bij alle zoogdieren (incl. de mens) uit een geheel van wervels en tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven kunnen gezien worden als robuuste, maar terzelfdertijd elastische verbindingen. Ze zorgen voor samenhang tussen alle wervels, vangen schokken en trillingen op, en geven de wervelkolom een zekere beweeglijkheid.

  Zonder tussenwervelschijven zou de ruggegraat niets meer zijn dan een strakke, starre staaf. Een mens zou zich niet kunnen bukken, en een paard niet kunnen bokken of steigeren. Het enige verschil is dat bij paarden, in vergelijking met kleinere dieren als honden en katten, de tussenwervelschijven relatief (!) dunner zijn. Bij honden bv. zijn de tussenwervelschijven verantwoordelijk voor 20% van de lengte van de wervelkolom, bij paarden is dat maar 11%. Voor een goed begrip, de tussenwervelschijf van een paard is veel forser dan die van een hond, maar in verhouding dunner. Daarnaast is de scheiding tussen de kern (nucleus pulposus) en de buitenring (annulus fibrosis) minder duidelijk. The intervertebral discs in the horse are relatively thin, with a less distinct boundary between the nucleus pulposus and the annulus fibrosis than in other species. Animal Physiotherapy, 104.

  Het komt er op neer dat bij paarden de kern van de tussenwervelschijven droger, en minder vloeibaar is dan bij de mens, of bij kleinere diersoorten. Om die reden komen hernia's bij paarden maar uiterst zelden voor. Ik hoop dat één en ander hiermee wat duidelijker is.

  met vriendelijke groeten, GH Team