⌂GlucoHorse
GlucoHorse heeft een positief effect bij paarden met gewrichtsproblemen of artrose. Toch is het geen wondermiddel. Wondermiddelen bestaan nu éénmaal niet. Om een artrosepaard zo goed mogelijk te laten functioneren is een aangepast management nodig. GlucoHorse is één onderdeel van dat management.

Tip 1: geef je paard (gestructureerd) beweging

Haflinger galoppeert op een weide. Beweging is een onderdeel van het management van een artrosepaard.

Alle paarden hebben beweging nodig, maar voor paarden met artrose is regelmatig bewegen extra belangrijk. Daar zijn twee goede redenen voor.

Conditie
Een eerste reden ligt voor de hand. Beweging houdt de spieren, pezen en ligamenten in goede conditie. Een paard dat weinig beweegt verliest zeer snel zijn bespiering. Artrosepaarden hebben net een goede bespiering nodig. Sterke spieren en ligamenten helpen om het gewricht stabiel te houden, en kunnen de verminderde schokdempende werking van het kraakbeen voor een stuk compenseren.

Spons
Een tweede reden heeft met het sponsmechanisme te maken. Gewrichtskraakbeen is niet of nauwelijks doorbloed. Het krijgt zijn voeding via de gewrichtsvloeistof.

Hoe werkt dat ? Telkens een gewricht beweegt, met andere woorden telkens een paard een stap zet, wordt er gewrichtsvloeistof in en uit het kraakbeen geperst. Hoe actiever de beweging, hoe groter de perskracht. Het kraakbeen functioneert daarbij als een soort spons, die gewrichtsvloeistof opneemt en weer afgeeft. Precies dát systeem zorgt ervoor dat het kraakbeen optimaal wordt gevoed.

Bij een paard dat weinig beweegt, krijgt het kraakbeen weinig voedingsstoffen aangevoerd. De spons zal als het ware uitdrogen, en de kwaliteit van het kraakbeen gaat snel achteruit. Dat het sponsmechanisme intact blijft is bij artrosepaarden des te belangrijker, omdat de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof en het gewrichtskraakbeen sowieso al sterk verminderd is.

Gestructureerd
Veel eigenaars zetten hun artrosepaarden op de wei, met het idee dat ze op die manier spontaan voldoende zullen bewegen. Dat is jammer genoeg zelden het geval. Artrosepaarden hebben de neiging om ergens in een hoekje of bij het hek te blijven staan. Zelfs als ze dagelijks weidegang krijgen blijft het noodzakelijk om paarden met artrose gestructureerd beweging te geven. Dat kan aan de hand of onder het zadel, al naargelang de omstandigheden. Ook longeren kan, maar dan wel op een grote cirkel van minstens 40 meter diameter. Is die ruimte niet beschikbaar, dan is het beter om niet te longeren.

Share on Facebook
Tweet
Pin it
Send email