Er bestaan honderden supplementen met glucosamine voor paarden. Supplementen met verschillende merknamen, verschillende verpakkingen en verschillende doseringen. Eén ding hebben ze in de meeste gevallen met elkaar gemeen. Minstens 95% van alle glucosamine wordt gemaakt van (zee)schaaldieren.
Het gaat om garnalen, krabben en kreeftjes. Via een lange reeks chemische bewerkingen wordt het pantser geraffineerd tot glucosamine. Het pantser, dat is de schaal, de schelp waarin de diertjes leven, of in wetenschappelijke termen het exogeen (uitwendig) skelet. Glucosamine gemaakt van schaaldieren wordt mariene glucosamine genoemd, wat zoveel betekent als afkomstig uit de zee.
UitzonderingVrijwel alle supplementen voor paarden bevatten mariene glucosamine. GlucoHorse Groen is een uitzondering op die regel. GlucoHorse Groen bestaat namelijk voor 100% uit plantaardige glucosamine. Plantaardige (of vegetarische) glucosamine komt niet van schaaldieren, maar wordt geproduceerd door de fermentatie van granen.
Mariene glucosamine versus plantaardige glucosamine. De impact op het milieu bij de productie van één ton glucosamine.
Plantaardige glucosamine heeft precies dezelfde samenstelling, dezelfde eigenschappen en dezelfde werking als mariene glucosamine. Een paard met artrose dat het goed doet op klassieke glucosamine zal net zo positief reageren op plantaardige glucosamine. Het grote pluspunt van plantaardige glucosamine zit 'm echter in het feit dat de productie vele keren minder belastend is voor het milieu.
Om één ton glucosamine van schaaldieren te produceren is 35 ton grondstof nodig. Tijdens de productie wordt maar liefst 445 kubieke meter water verbruikt. Het hele proces laat 5.5 ton vast afval achter, waarvan een groot deel min of meer vervuild is.
Eén ton plantaardige glucosamine daarentegen vraagt een input van 2.8 ton grondstof, en hooguit 2 kubieke meter water. De productie genereert 0.1 ton afval, dat ook nog eens organisch 'proper' is, en gemakkelijk kan worden verwerkt. Ecologisch maakt dat alles een gigantisch verschil. De productie van plantaardige glucosamine vraagt 92% minder grondstoffen, verbruikt 99.6% minder water, en genereert 98% minder afval. Dat zijn in ieder geval duidelijke cijfers.
KanttekeningToch hoort daar één kanttekening bij. Jawel, de productie van plantaardige glucosamine heeft minder impact op het milieu, maar het verschil is minder extreem dan je op het eerste zicht zou denken. Dat komt omdat de grondstof die voor mariene glucosamine wordt gebruikt, de schalen en skeletten van zeeschaaldieren, sowieso een bijproduct is van de visserij. Er wordt gevist op krab, kreeft en garnalen, maar voor de visserij is het vlees van de diertjes van belang, en niet de schalen en schelpen. Die schalen en schelpen zouden hoe dan ook op een afvalberg belanden, maar worden als het ware gerecycleerd voor de productie van mariene glucosamine. Op die manier wordt de hoge milieulast van het productieproces voor een stuk gecompenseerd.
GlucoHorse GroenWat is de bottomline van dit verhaal ? De ecologische voetafdruk van plantaardige glucosamine is vele keren kleiner dan die van mariene glucosamine. Ook als je met alle factoren rekening houdt blijft dat verschil duidelijk overeind. Plantaardige glucosamine is net zo goed voor de gezondheid en het welzijn van je paard, maar de productie beperkt het waterverbruik, beperkt de afvalberg, en spaart op die manier het milieu.
Wij adviseren dan ook om zoveel mogelijk de plantaardige glucosamine van GlucoHorse Groen te gebruiken. Er is één uitzondering op die regel. Heb je een paard dat kieskeurig is wat zijn voer betreft, dan is GlucoHorse Rood misschien toch een betere keuze. Aan GlucoHorse Rood wordt namelijk een appelaroma toegevoegd, wat bij GlucoHorse Groen niet het geval is. Dat appelaroma zorgt ervoor dat nagenoeg alle paarden GlucoHorse Rood vlot en gemakkelijk eten, en bij moeilijke eters is dat natuurlijk een prioriteit.